Сдсм знаме

СДСМ: Пандемијата се стабилизира, следува вакцинацијата како последна фаза од борбата против коронавирусот

Соопштение за јавност на СДСМ

Состојбата со пандемијата со коронавирусот во државата се стабилизира, бројот на новорегистрирани случаи и на починати е намален, расте бројот на оздравени.

Бројот на хоспитализирани пациенти во државата е намален двојно, со што значително се намалува притисокот врз здравствениот систем и медицинскиот персонал.

Стабилизирањето на состојбата е благодарение на почитувањето на мерките од страна на мнозинството граѓани и засилените инспекциски контроли.

Ова се позитивни трендови, но сепак не смееме да се опуштиме.

Напротив, сите треба, како и досега, да продолжиме доследно да ги почитуваме мерките за заштита од коронавирусот.

Следува вакцинацијата како последната фаза од борбата против коронавирусот.

Многу брзо ги очекуваме првите 8.000 вакцини, од компанијата Фајзер, кои се обезбедени со помош на соседна Србија

Дополнително, во текот на следниот месец пристигнуваат и нови дози од вакцините, така што наскоро може да започне имунизацијата.

Институциите се подготвени, следува процес на имунизација на населението, за конечна победа над пандемијата.

Преку повеќе механизми, државата обезбедува вакцинација за 1,2 милиони жители на Северна Македонија, односно за околу 60-70 отсто од вкупното население.

Сега кога сме блиску до почетокот на вакцинацијата, потребно е уште малку трпение и дисциплина од секој еден од нас.

Заедно, преку почитување на мерките, да го заштитиме своето и јавното здравје, за да ставиме конечен крај на пандемијата и што побрзо да се вратиме во нормалното функционирање.

Прочитајте повеќе

Петровска: Со Манифест за социјалдемократијата, СДСМ да се исправи и да продолжи по патот на идеологијата

Петровска: Со Манифест за социјалдемократијата, СДСМ да се исправи и да продолжи по патот на идеологијата

Изјава на кандидатката за претседател на СДСМ, Славјанка Петровска: Денес после 24 години активно членство …