СДСМ

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ и Трајко Славевски се против раст на минималната плата

Прес-конференција на Богданка Кузеска, портпаролка на СДСМ

Почитувани,

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија во изминатите години покажа дека е на страна на работниците, на страната на граѓаните.

За неполни пет години успеавме минималната плата да ја зголемиме за над 6.000 денари. Односно од 9.000 денари во времето на ВМРО-ДПМНЕ на 15.200 денари денес.

Покрај минималната плата, со успешни економски политики среде здравствено-економска криза, ја зголемивме и просечната плата, пензиите, и социјалната помош.

Минималната плата мора да продолжи да расте, тоа е заложба на СДСМ. Подобрувањето на животниот стандард на граѓаните, особено во време на енергетска криза е приоритет.

Преку економско социјален дијалог меѓу Владата, синдикатите и работодавачите ќе дојдеме до решение кое е во интерес на сите страни.

До усогласување на сите, за достоинствено вреднување на трудот и одржливо стопанство.

Ново зголемување на минималната ќе обезбеди повисок животен стандард за работниците но и позитивно ќе влијае врз растот на останатите плати и зголемување на продуктивноста.

За разлика од СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ е против зголемувањето на минималната плата.

Трајко Славевски член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и претседател на Советот на Град Скопје е главен говорник против зголемувањето на минималната плата.

Замислете, за Славевски и ВМРО-ДПМНЕ тоа било неоправдано и нереално.

На овој начин ВМРО-ДПМНЕ се става директно против работниците, против повеќе пари во семејствата.

Прочитајте повеќе

Сдсм знаме

Спасовски: Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување од дневен ред

Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување …