Средба Ковачевски – Шентоп: Евроинтеграциите на Северна Македонија се значајни за стабилноста на регионот и пошироко

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се сретна со Мустафа Шентоп, претседател на Големото национално собрание на Република Туркије.

На состанокот заеднички се потврдени традиционално добрите и пријателски односи помеѓу двете држави, коишто бележат унапредување, што го покажува растот на трговскиот обем во 2021-та година, како и тоа што турски компании се меѓу најголемите инвеститори во земјава.

Оценето е дека државава се грижи за сите граѓани подеднакво, дека Северна Македонија е пример како граѓани од различни култури, вери и етнички заедници можат да живеат заедно во една држава, во хармонија и дека е тоа значаен придонес во мирот на Балканот.

Во таа насока, пренесено е дека Туркије ја поддржува Северна Македонија што поскоро да ги почне преговорите со ЕУ, со надеж дека тоа ќе се случи во најскоро време, бидејќи се смета дека евроинтеграциите на нашата држава се од големо значење за стабилноста на регионот, но и пошироко.

Премиерот Ковачевски се заблагодари за искрената и континуирана поддршка од Република Туркије во напредокот на Република Северна Македонија од осамостојувањето на државата до денес.

Во однос прашањето со Бугарија, премиерот Ковачевски потенцираше дека решение е можно ако двете страни се посветени на достоинствени разговори базирани на европските вредности и во духот на меѓусебно почитување.

Во однос на ситуацијата во Украина, претседателот на Владата Ковачевски посочи дека нашата држава продолжува со политиките коишто се целосно на линија на ЕУ и на НАТО.

На средбата е констатирано дека развојот на односите помеѓу Северна Македонија и Туркије продолжуваат да се развиваат, на планот на економијата и како држави партнери во рамки на НАТО алијансата.

Прочитајте повеќе

Ковачевски: Пензиите ги зголемивме на историско ниво, има 100 милиони евра повеќе за 2024 и антикризни мерки

„Оваа Влада покажа како се зголемуваат пензиите на системски начин. Донесовме решение за зголемување на …