Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев придружуван од заменик министерот за одбрана, Беким Максути и од националниот координатор на Македонија за НАТО, Стево Пендаровски, денеска се сретна со министерката за одбрана на Република Словенија, Андреја Катич, придружувана од словенечка делегација, како и од словенечкиот амбасадор во Македонија, Милан Јазбец.

Членството во НАТО и во ЕУ се значајни за стабилноста и иднината на Република Македонија, како и на целиот регион, поради што Република Словенија ја охрабрува нашата држава да продолжи напред, во важниот момент за евро-атлантските интеграции на Македонија, соопшти словенечката министерка за одбрана Катич.

На средбата е разговарано дека нашата земја има направено значителни чекори на евро-атлантскиот пат и дека сега треба да се искористи позитивната клима и поддршката што ја има Македонија од земјите членки на ЕУ и на НАТО.

Премиерот Заев оцени дека граѓаните на Република Македонија знаат што значат мудри одлуки, што ја обезбедуваат нивната иднина и иднината на нивните деца, во родната држава.

-Верувам дека референдумот ќе биде успешен. Мнозинството граѓани и политички субјекти веќе се профилираа во една коалиција за европска Македонија, а тоа ќе донесе стабилност и напредок и во нашата држава и во целиот регион, рече премиерот Заев.

Претседателот на Владата, Заев, додаде дека по успехот на референдумот, Македонија ќе биде нормална држава, признаена од светот, со потврден македонски идентитет.

-Немаме веќе отворени прашања со ниту еден од соседите, се развиваме како едно општество за сите, каде што сите граѓани, независно од етничката припадност се со еднакви права и обврски пред законот. Работиме посветено на реформите во правосудството, во безбедносните институции, новите закони за медиумите се во Собранието. Граѓаните на Македонија ќе живеат европски и демократски како развиениот свет, рече премиерот Заев.

На средбата се разговараше и за актуелните политички прашања во Словенија, а заеднички е констатирано дека Македонија и Словенија се блиски пријателски земји и дека во тој дух продолжува развојот на билатералните односи и меѓусебната соработка.