земја

Велика Британија ќе гради сателит за следење на климатските промени и природните катастрофи

Проектот развива група сателити за набљудување на Земјата и цели да обезбеди редовно ажурирани податоци за да помогне во откривањето, следењето и намалувањето на ризикот од природни катастрофи

Велика Британија ќе помага во финансирањето и изградбата на ново вселенско летало кое ќе им помогне на научниците да ја следат климатската криза и природните катастрофи, соопштува Гардиан.

Новиот сателит ќе биде финансиран со 3 милиони фунти од Вселенската агенција на Обединетото Кралство, придружувајќи им се на Шпанија и Португалија во проектот „Atlantic Constellations” од 80 милиони евра.

Проектот развива група сателити за набљудување на Земјата и цели да обезбеди редовно ажурирани податоци за да помогне во откривањето, следењето и намалувањето на ризикот од природни катастрофи.

„Набљудувањето на Земјата ќе игра апсолутно витална улога во справувањето со глобалните предизвици како климатските промени и помошта при катастрофи, обезбедувајќи ги податоците што ни се потребни”, вели Ендрју Грифит, министер во Одделот за наука, иновации и технологија.

Планот беше најавен на денот на отворањето на Вселенската конференција во Обединетото Кралство, и четири недели откако Тим Пик, последниот британски астронаут кој отиде во вселената изјави дека ќе излезе од пензија за да ја води првата британска астронаутска мисија. За мисијата се потребни четири британски астронаути кои ќе одат во вселената.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

deepfake

Deepfake – лажни видеа направени со вештачка интелигенција за кои треба да бидеме загрижени

Мислите дека го гледате претседателот на Украина Володимир Зеленски како зборува и им кажува на …