Во тек е пријавувањето за субвенционирана електрична енергија за прехранбениот сектор, училиштата и јавните комунални претпријатија

Во тек е пријавувањето за субвенционирана електрична енергија за прехранбениот сектор, училиштата и јавните комунални претпријатија

Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната прес-конференција информираа за донесените одлуки и заклучоци од 100-та седница на Владата и одговараа на прашања од интерес на јавноста и медиумите.

На прес-конференцијата се обрати и Виктор Андонов, соработник за енергетика, кој ги соопшти последните информации кои се однесуваат на значењето на штедењето на електрична енергија и информираше за тековната енергетска состојба во земјава.

Андонов подвлече дека во текот на вчерашниот ден, јавноста беше информирана од страна на претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, за начинот на обезбедување на поевтина електрична енергија, за таргетираните сектори, како што се прехранбениот сектор, комуналните претпријатија и образовните институции, кои се важни за секојдневното функционирање на граѓаните.

Андонов упати апел до компаниите кои се дел од наведените сектори да се пријават за субвенционирана електрична енергија, која ќе ја добиваат од ЕСМ Продажба. Тој подвлече дека сите потребни информации во однос на постапката за аплицирање, како и за роковите, се наоѓаат на официјалната веб страна на ЕСМ.

„Прехранбениот сектор, односно производство на основни продукти, млеко, месо, леб, масла и друго ќе добиваат електрична енергија по цена од 80 евра за мегават час, со цел намалување на цената на основните производи за живот. Намалувањето на цените, на одредени производи веќе може и да се забележи како што објавија дел и од медиумите. Ова е дел од ветувањето на Владата дека храна оваа зима ќе има за сите“, истакна Андонов.

Тој оцени дека сите мерки за стабилизација и намалување на цените навреме се преземаат и даваат резултат.

На прес-конференцијата соработникот Андонов истакна дека комуналните услуги, кои се важни за секојдневното нормално функционирање на граѓаните се обезбедени, преку поевтина електрична енергија за комуналните претпријатија кои вршат дејност снабдување со вода. Тие ќе добиваат електрична енергија по цена од 95 евра за мегават час, со што испораката на вода е гарантирана.

„Децата ќе продолжат да одат во училиште, го слушнавме апелот на родителите, како и шпекулациите дека училиштата ќе затворат поради проблемот со енергенси и цените на електричната енергија. Обезбедивме цена од 95 евра за мегават час, за основните и средните училишта да продолжат секојдневно да работат, а децата да продолжат со своите секојдневни училишни активности. За ова вреди да се штеди!“, истакна Андонов.

Соработникот за енергетика упати апел до граѓаните дека промената во навиките е значајна, таа од една страна ќе овозможи голема заштеда без да се наруши комфорот или секојдневието, а од друга страна ќе обезбеди заштеда на ресурсите за производство на електрична енергија, односно тие ќе можат да се пренасочат или употребат на оние на кои најмногу им требаат. Во таа насока, како што истакна, сите треба да бидеме солидарни, за успешно да се справиме со кризата и да им помогнеме на институциите во справувањето со последиците од светската енергетска криза.

„Овие пораки ќе ги упатуваме кон граѓаните секојдневно без задршка, бидејќи немаме друг избор оваа зима, освен рационално да се однесуваме. Мора да имаме предвид дека државата во моментов располага со енергетски објекти кои се стари и половина век. Во периодот што следува, заради временските услови и заради зголемената потрошувачка на електрична енергија, овие производни објекти ќе бидат дополнително оптоварени, и можни се и неочекувани испади, меѓутоа состојбата секојдневно се следи и за преземените мерки граѓаните навремено ќе бидат информирани“, рече Андонов.

На прес-конференцијата соработникот за енергетика го соопшти дневниот енергетски биланс за претходното деноноќие. Тој информираше дека вкупното производство на електрична енергија од ЕСМ, за вчерашниот ден изнесува, 10756 мегават часови. Од термоелектраните произведени се вкупно 7800 мегават часови, од обновливите извори на енергија произведени се 2956 мегават часови, набавена е електрична енергија за потребите на вчерашниот ден 2400 мегават часови.

Портпаролот на Владата Муамет Хоџа, на прес-конференцијата информираше дека Владата на Република Северна Македонија по препорака на Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците ја разгледа и усвои информацијата за одржување втората заедничка  седница  на Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Албанија која ќе се одржи на 14 ноември годинава.

Како што беше посочено, во рамки на меѓувладината седница ќе бидат потпишани повеќе меморандуми за продлабочување на соработката во повеќе области од заеднички интерес: економија, одбрана, образование, европски интеграции, здравство и други.

Меѓувладините седници имаат за цел подобрување на соработката во регионот, размена на искуства, подобрување на меѓуграничната соработка, подобрување патната инфраструктура и економски раст.

Прочитајте повеќе

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Новата власт, која најавува видливи резултати, економијата и животниот стандард на граѓаните ги стави меѓу …