Заев на регионалниот форум за имплементација на Истанбулската Конвенција

Заев на регионалниот форум за имплементација на Истанбулската Конвенција

Владата на Република Македонија, Регионалната канцеларија на Обединети нации за родова еднаквост и зајакнување на жените (UN Women), Европската Унија и Советот на Европа, во партнерство со Европското женско лоби денеска официјално го отворија дводневниот Регионален форум „Промовирање на имплементацијата на Истанбулската конвенција во земјите на Западен Балкан и во Турција – Интегрирани политики, инклузивни партнерства“, кој ќе го разгледа напредокот во имплементацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, позната како Истанбулска конвенција.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев истакна дека насоките што произлегуваат од Истанбулската Конвенција, ќе помогнат во промената на менталитетот, како неопходна фаза за ефикасна и трајна борба против насилството врз жените.

„Мојот личен стремеж е нула толеранција и тоа го очекувам од секој мој соработник, и од целиот систем на институциите. Како клучна ја сметам и соработката со граѓанското општество и поддршката на силните женски организации за подобри закони и политики во врска со родовото насилство. Исто толку силен ентузијазам и енергија сакам да му посветам и на машкиот свет, но појдовната црвена линија за овие прашања е консензуалното прифаќање дека вознемирувањето или насилството во било која форма врз жените и девојките не е привлечно, не е машко, ниту машкост и не е прифатливо“, порача премиерот Заев.

За потребата од сеопфатен и структуриран пристап и превенција, не само на залечување на последиците, туку и во пронаоѓањето на најдобри решенија за елиминирање на родовото насилство, говореше и министерката за труд и социјална политика, Мила Царoвска, која подвлече дека Владата работи во текот на целата година на ова прашање и презема конкретни чекори за превенција и заштита на жените кои преживеале насилство.

„Државата има должност да обезбеди услови за живот безбеден од насилство за секој поединец. Но, за да постигнеме реален успех во оваа борба сите ние мораме да продолжиме да работиме и заедно да испратиме јасна порака дека никој не смее да молчи. Владата го усвои Акцискиот план за спроведување на Истанбулската конвенција во Република Македонија за периодот 2018-2020 година. Веќе е формирана работна група која треба да подготви предлог закон за родово засновано насилство, а заедно со Министерството за правда ќе работиме на измени во Кривичниот закон. Се унифицира и системот за постапување. Изготвени и усвоени се стандарди и процедури за семејно насилство во соработка со граѓанскиот сектор“, истакна министерката за труд и социјална политика Мила Царoвска.

На Форумот свои обраќања имаа и регионалната директорка на UN Women за Европа и Централна Азија, г-ѓа Алија Ел-Јасир, амбасадорот на Европската унија во Македонија, г-дин Семјуел Жбогар, раководителот на Одделот за човеково достоинство и родова еднаквост при Советот на Европа, г-дин Даниеле Чангеми, и раководителката за политики и кампањи во Европското женско лоби, г-ѓа Аша Ален.

Регионалниот форум ќе продолжи со работа и наредните два дена со цел да ја поттикне и унапреди размената на информации и интеракција меѓу националните влади и граѓанското општество во насока на подобрување на нормативните рамки и обезбедување услуги за жените кои преживеале насилство.

Прочитајте повеќе

еу знаме

Клучна поддршка од ЕУ во борбата против пожарите во Северна Македонија

ЕУ отсекогаш била тука за Северна Македонија во тешки времиња. Нашата брза и суштинска помош …