Здружението на Украинци во Македонија организира митинг на плоштад

Здружението на Украинците во Македонија „Лесја Украинка“ на 24 февруари напладне организира митинг на плоштадот „Македонија“ во центарот на Скопје, по повод годишнина од почетокот на руска сеопфатна инвазија врз Украина.

Учесниците на митингот, од плоштадот „Македонија“, ќе се упатат во паркот „Жена борец“, кој се наоѓа во близина, каде ќе положат цвеќе пред споменикот на Тарас Шевченко, познат украински претседател.

Од почетокот на инвазијата, Здружението одржа неколку протест против руската воена агресија врз Украина, а им помага и на своите сограѓани кои побегнале од војната.

Според статистиката на МВР заклучно со јануари во земјава влегле 29 419 лица украински државјани, а излегле 23 020 лица. Според овие бројки излегува дека тука останале повеќе од 6000 лица од земјата во која веќе една година се води војна. Престој од хуманитарни причини засега добиле 378 украински државјани.

Прочитајте повеќе

воз возови

Нова помош од 2,5 милиони евра за Македонски железници за исплата на плати

Ова е втора одлука за доделување средства на МЖ Транспорт за да си ги расчисти …