Адеми: Македонскиот јазик и Никола Мартиноски ги потврдуваат добрите културни и историски односи помеѓу Македонија и Романија

Адеми: Македонскиот јазик и Никола Мартиноски ги потврдуваат добрите културни и историски односи помеѓу Македонија и Романија

На првиот ден од официјалната посета на министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми на Романија, придружуван од директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалварниов, оствари средби со Мариана Венера Попеску, пратеник на Македонската заедница во романскиот Парламент, и со министерот за култура и национален идентитет на Романија, Валер Даниел Бреаз.

Пратеникот на Македонската заедница во Романија, г-ѓа Попеску го информираше министерот Едмонд Адеми за нејзините активности во застапување на интересите на македонската заедница во Романија, како и за нејзините следни активности во пресрет на романското претседателство со Советот на ЕУ.

Министерот Едмонд Адеми и’ се заблагодари на пратеничката Попеску  за нејзиниот ангажман и  придонес во донесувањето на законот со кој 8 декември – денот на Свети Климент Охридски е прогласен за ден на македонскиот јазик во Романија, со што дополнително се зајакнуваат односите помеѓу двете традиционално пријателски земји.

На средбата со новиот министер за култура и национален идентитет Валер Даниел Бреаз, министерот Адеми му го честита изборот и му посака успешна работа. Двајцата министри потврдија дека постои огромен простор и потенцијал за културна  соработка помеѓу Република Македонија и Романија, и дека во периодот што следи културната соработка  ќе се интензивира.

Министерот Едмонд Адеми, на средбата ја реактуелизираше иницијативата за поставување на споменик во Букурешт на големиот македонски уметник Никола Мартиноски, кој студирал и дипломирал во Букурешката Академија на Уметности во 1927 година. Двете страни посакуваат и се надеваат дека овој проект ќе се реализира во текот на 2019 година.

Адеми, меѓу другото, на министерот Даниел Бреас и Романската Влада им посака успешно претседавање со советот на ЕУ, почнувајќи од 1 јануари 2019 година, и истакна надеж дека под нивно претседателство,  Република Македонија во јуни 2019 ќе започне со преговорите за членство во Европската Унија.

Прочитајте повеќе

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Од ИЈЗ препорачуваат да се избегнува излегување и вршење напорна активност од 11 до 17 …