Џафери: Ни во воена состојба пратениците не се ограничени во движењето!

Џафери: Ни во воена состојба пратениците не се ограничени во движењето!

Пратениците имаат право да дојдат и да гласаат во посебни услови утврдени со протокол, кој е донесен во јули 2020 година, кога јас бев во болница, вели претседателот на Собранието.

Закани со кривични пријави од страна на опозициската коалиција на ВМРО-ДПМНЕ, ниско и навредливо ниво на политичка комуникација и вовед во натомашна поларизација меѓу мнозинството и опозицијата уследија по вчерашните 32. и 36. седница на праламентот. Тензиите се кренаа откако учество на седница зедоа и пратениците Бисера Костадиновска од СДСМ и Мирослав Богдановски од ДОМ, на кои им е одредена домашна самоизолација.

Мицкоски се закани дека „сите кои го прекршиле законот ќе одговараат од прв до последен“, а првиот меѓу еднаквите во парламентот, претседателот Талат Џафери, тврди дека сѐ е во согласност со Протоколот донесен пред одржувањето на конститутивната седница по минатогодишните парламентарни избори.

„Ни во воена состојба пратениците не се ограничени во движењето. Нивен личен став е дали ќе дојдат на седница. Јас не можам да му наредам на пратеник да не дојде на седница. Според ‘Протоколот за спроведување гласање за пратеници кои се наоѓаат во домашна изолација’, тие имаат право да дојдат и да гласаат во посебни услови утврдени со протоколот, кој е донесен во јули 2020 година, кога јас бев во болница. Како дојде Арбен Зибери да гласа за избор на Владата? Па според истиот протокол кој се применува повеќе од осум месеци“, вели претседателот на Собранието.

Деловникот е јасен

Џафери потенцира дека се раководи од член 62 став 1 од Деловникот според кој „претседателот на Собранието со потпретседателите се грижи за остварување на правата на пратениците и за обезбедување услови за нивната работа“.

„Јас имам обврска да обезбедам услови за сите пратеници да имаат можност да учествуваат во работата на Собранието. Според протоколот, тоа значи да бидат обезбедени сите посебни услови и мерки под кои тие можат да дојдат, да учествуваат во работата и да гласаат. Тука спаѓаат повеќе постапки – од процедури за влез во парламентот, преку дезинфекција (пред и потоа) на посебните кабини во кои може да присуствуваат пратениците што доаѓаат од домашна изолација, па се до посебен список каде тие ќе стават потпис за присуство, за да не бидат во комуникација со списокот за другите пратеници, и ред други превентивни мерки “, објаснува Џафери.

Е, дека човек почина затоа што немало брза помош, а за пратеничката имало, Џафери вели дека пратениците кои дошле од самоизолација користеле нивен превоз.

„Јас на никого не му пратив службено возило. Пратеничката која дошла со возило на итна помош, тоа го плаќа приватно“. Обвинувањата од Мицкоски дека „ова е тероризам, а не 27-ми април, Џафери не ги коментира: „Има институции кои ќе ценат што е што“.

Претседателот на Собранието ги отфрла и забелешките од Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива, дека немало потреба да се малтретираат пратеници од изолација, затоа што од оваа опозициска коалиција уште во четвртокот го известиле претседателот на Собранието дека ќе присуствуваат на 32. седница и со нивна поддршка веднаш ќе се поминело на 36. седница, на чиј дневен ред беа законите од петтиот пакет економски мерки.

„Каде кажеле? Немав најава дека ќе присуствуваат. Во четвртокот вечер после паузата, која беше продолжена поради тоа што дел од пратениците беа на ифтар, јас гледам дали има услови за гласање. Немаше кворум. Кога нема кворум, мора да ја прекинам седницата. Извинете, но нема да ризикувам да ми прават театар. А вчера беа присутни, бидејќи веќе знаеја дека ќе има 62 пратеника, па дојдоа за да се исперат. Претходно, кој блокираше два месеци?“, прашува Џафери.

Извор: DW

Прочитајте повеќе

Царинска управа колаж медикаменти

Царинска управа: Спречен шверц на 1,7 тони медикаменти штетни по здравјето на граѓаните

Царински службеници на влез на Меѓународен Аеродром Скопје спречија шверц на 1,7 тони медикаменти, Силденафил …