Добивме професионална, независна Комисија за заштита од дискриминација со засилен капацитет и проширени надлежности

Добивме професионална, независна Комисија за заштита од дискриминација со засилен капацитет и проширени надлежности

Прес-конференција, Бисера Костадинова, пратеничка на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ преку усвојувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација на дело ја потврди својата заложба на градење фер, праведно и правично општество за сите.

Со ова законско решение кое е целосно усогласено со правото на ЕУ, се прошируваат основите, се менува и подобро се дефинира поимникот и дефиницијата за дискриминација.

Истовремено, со новиот Закон се зајакнува и капацитетот на Комисија за спречување и заштита од дискриминација, а нејзините надлежности се прошируваат во насока на превенција.

По заокружување на процесот, државата конечно доби нов состав на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, состав кој се одликува со независност и професионалност на избраните членови.

За разлика од некои минати времиња кога членови на ова важно тело се бираат строго по партиска директива, актуелниот состав е избран на јавен, транспарентен начин низ строго утврдени критериуми.

Комисијата со новите проширени надлежности ќе има важна улога во превенирање на дискриминацијата и заштита на човековите права.

Очекуваме и ја охрабруваме Комисијата да работи одговорно, совесно и професионално во сузбивање на секаков вид дискриминација.

Во модерно, демократско општество какво што е нашето, нема место за дискриминација кон било која група или поединец.

СДСМ и парламентарното мнозинство што го предводи, остануваат посветени на интересите на сите категории граѓани.

Прочитајте повеќе

Сдсм знаме

Спасовски: Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување од дневен ред

Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување …