Државата подготвува нов проект „Компјутер за секое дете“ и дигитализирање на наставата

Државата подготвува нов проект „Компјутер за секое дете“ и дигитализирање на наставата

Министерството за образование подготвува наследник на проектот „Компјутер за секое дете“. Ова за „Мета“ го најавува заменик-министерот за образование и наука, Петар Атанасов кој вели дека наставната програма неопходно е да се дигитализира, со што ќе им се овозможи на учениците да се образоваат од современи помагала.

– Тоа е една голема промена која ќе мора да се случи. Конкретни податоци немам во овој момент кога би се набавувале нови компјутери за учениците, но ќе работиме на тоа да ја дигитализираме наставата. Тоа подразбира обезбедување повеќе ресурси, опремување на училиштата за дигитализација и овозможување на алатки за да можат да учат од модерни помагала. Исто како минатата влада, имаме желба да го реализираме овој процес, кој не може да се заврши за кусо време – вели Атанасов.

Во моментов, учениците во државата или воопшто не користат компјутери додека се на училиште, или пак, го користат она што остана функционално од опремата набавена со проектот „Компјутер за секое дете“.

Во недостиг на опрема за реализација на часовите на компјутер и реализација на часовите по информатика, во многу училишта се води политика на „бринг јор оун дивајс“ (bring your own device), па децата си носат од дома лаптоп, смартфон или таблет.

Како што ни изјави Томе Спировски, директор на Државниот просветен инспекторат, само една третина од компјутерите се исправни и се користат во наставата, затоа што другите или се значително оштетени или се сосема надвор од функција.

Компјутерите од проектот „Компјутер за секое дете“ беа набавени во 2007 година. Овој проект беше жестоко критикуван од тогашната опозиција дека е неуспешен и дека е проект за перење пари.

Никогаш не беше обелоденето колку точно пари ја чинеше државата овој проект.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Од ИЈЗ препорачуваат да се избегнува излегување и вршење напорна активност од 11 до 17 …