ДЗС: До вчера вечер попишани се 1.212.339 лица во земјава

ДЗС: До вчера вечер попишани се 1.212.339 лица во земјава

Пописот во земјава продолжува да се спроведува со несмалено темпо и заклучно со вчерашниот ден до 20 часот биле попишани 1.212.339 лица, 378.033 домаќинства и 516.787 станови, информираат од Државниот завод за статистика.

Преку апликацијата за самопопишување на лицата во странство, досега се самопопишани 193.982 лица од дијаспората, заклучно со денешниот ден во 7:30 часот.

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија започна на 5 септември и ќе трае до 30 септември.

Граѓаните при вршењето на пописот, во случај да се сомневаат од можно ширење на ковид-19, можат да побараат вакцинирано лице против ковид-19 да ги попише или да ја извршат оваа должност со попишувачот надвор од нивниот дом, пред нивната куќа или зграда.

Прочитајте повеќе

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Од ИЈЗ препорачуваат да се избегнува излегување и вршење напорна активност од 11 до 17 …