Дзс

ДЗС: Попишани речиси 1,7 милиони лица во земјава и 200.000 од дијаспората

Заклучно со вчерашниот ден до 20 часот, во земјава биле попишани 1.695.549 лица, 526.605 домаќинства и 752.916 станови, информираат од Државниот завод за статистика. Дополнително, преку апликацијата за самопопишување на дијаспората, до утрово во 7:30 часот самопопишани биле 199.819 лица кои се наоѓаат во странство.

Пописот на населението, домаќинствата и становите во земјава е при самиот крај. Покрај денешниот ден, попишувачите и граѓаните ги имаат 29 и 30 септември за да ја завршат својата обврска за попишување.

Освен тоа што граѓаните можат да бидат попишани во своите домови, за оние лица кои не успеале да се сретнат со попишувачите, Државниот завод за статистика отвори пунктови во општините, каде граѓаните ќе можат да отидат за да се попишат.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Богородица пожар

Затворен граничниот премин Богородица поради пожар, се преземаат мерки за гасење на пожарот

Се преземаат интензивни мерки за гасење на пожарот. Апел до сите граѓани да не се …