ЕИБ

ЕИБ Глобално ќе ја зголеми поддршката за зелената транзиција, дигитализацијата и поврзувањето во Западен Балкан, поттикнувајќи ја конвергенцијата со ЕУ

  • Потпретседателката на ЕИБ Червињска, ја изрази континуираната поддршка на банката за процесот на проширување и економската конвергенција на регионот на Западен Балкан.
  • ЕИБ Глобално е подготвен да ја зголеми својата финансиска и техничка поддршка за проекти за обновливи извори, енергетска ефикасност и дистрибуција и складирање на енергија, обезбедувајќи правична транзиција.
  • Само во 2023 година, ЕИБ Глобално веќе има потпишано над 700 милиони евра нови инвестиции за одржливи проекти во регионот.

На Самитот на лидерите за Берлинскиот процес што се одржа во Тирана, потпретседателката на ЕИБ Червињска ја повтори посветеноста на банката за поголема поврзаност, зелена и дигитална транзиција и посилни системи за образование и здравствена заштита. Како клучен придонесувач во Економскиот и инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан, ЕИБ Глобално ќе го поддржи новиот План за раст за Западен Балкан со засилување на напорите во рамките на Иницијативата за правична транзиција за да му помогне на регионот да ги искористи можностите што произлегуваат од енергетската транзиција.

Заменик-претседателката на ЕИБ Тереза Червињска изјави: „Ние сме како и секогаш посветени на поддршката на процесот на проширување. Оваа поддршка придонесува за поголемо поврзување и понепречена зелена транзиција, целосно искористувајќи ги придобивките од дигиталната агенда и зајакнувајќи ги образовните и здравствените системи. Од 2009 година, ЕИБ обезбеди речиси 11 милијарди евра за инвестиции во јавниот и приватниот сектор во Западен Балкан. Финансиравме трансевропски енергетски мрежи и обезбедивме инклузивни финансии за малите и средни претпријатија (МСП) – инвестиции што физички и економски го поврзуваат регионот со Европската Унија и ја поттикнуваат конвергенцијата“.

Во тесна соработка со Европската комисија и другите партнери во рамките на Инвестициската рамка за Западен Балкан (ИРЗБ), ЕИБ Глобално активно се стреми кон одржливи инвестиции, вклучително и искористување на проектите за чиста и обновлива енергија во јавниот сектор и меѓу малите и средните претпријатија. Банката веќе има потпишано над 700 милиони евра инвестиции во 2023 година, вклучително и кредитна линија од 100 милиони евра за финансирање проекти за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија од малите и средните претпријатија во Северна Македонија. Ваквите проекти ја покажуваат нејзината непоколеблива решеност да го поттикне одржливиот раст и да ја подобри инвестициската клима во регионот.

„Сите ние се согласуваме дека има потреба од подобро владеење, поедноставни регулативи, искористување на дигиталната транзиција, зајакнување на конкурентноста преку зајакнување на трговијата и зголемување на улогата на приватниот сектор и побрзо распоредување на обновливите извори на енергија. Во целост препознаваме дека овие препораки не се лесни за спроведување, но веруваме дека колективно, вклучително и преку Берлинскиот процес, можеме да го искористиме процесот на пристапување за да ја зајакнеме конвергенцијата и да го забрзаме напредокот на регионот кон членството во ЕУ“, додаде заменик-претседателката Червињска.

Зајакнувањето на регионалната поврзаност и економските односи е важен елемент на процесот на конвергенција. Во 2023 година, ЕИБ Глобално финансираше 120 милиони евра дополнителни заеми за модернизирање на урбаниот транспортен систем на Сараево и за проект за рехабилитација на патишта во Србија што ќе ја направи транспортната мрежа побезбедна и поцврста и ќе го зајакне економскиот раст.

Преку ЕИБ Глобално, филијалата на ЕИБ за активности надвор од Европската Унија, банката има намера да продолжи да ја поддржува модернизацијата на клучната инфраструктура за одржливо поврзување низ целиот регион. Ова вклучува проширување на железничката мрежа во Албанија кон Црна Гора, Коридорот VIII во Северна Македонија, делови од железничката пруга на Коридорот X во Србија, како и патниот Коридор Vc во Босна и Херцеговина. Како долгогодишен партнер на Западен Балкан, ЕИБ има инвестирано близу 11 милијарди евра од 2009 година досега за најважната инфраструктура на регионот, отворањето работни места, иновациите и малите и средните претпријатија во регионот.

Прочитајте повеќе

Народна банка

Наместо олеснување, заострување на кредитните услови и раст на каматите, што очекуваат банкарите? (АНАЛИЗА)

Вкупните кредити на месечно ниво поевтинуваат, но на годишно ниво каматите растат. Иако банкарите најавија …