Илузорно е воопшто и да се зборува дека бројката од 1.806.336 граѓани со право на глас, колку што ги имаше на последниот Избирачки список, е надвор од секоја логика. За тоа најдобро зборува споредбата меѓу двата Избирачки списоци: оној од 8 септември 1991 година, кога граѓаните на нашата држава гласаа на првиот референдум и овој од 30 септември 2018 година.
Пред точно 27 години, на референдумот за независност на Македонија, право на глас имале 1.495.807 граѓани, или 310.529 помалку во однос на неделното гласање.
Ако се земат во предвид неофицијалните бројки дека во последните петнаесетина години државата ја напуштиле околу 500.000 граѓани, тогаш не е тешко да се заклучи дека постојниот Избирачки список е апсолутно нереален.
#ПописПописПопис

Фотографија на Зоран Милошески.
Фотографија на Зоран Милошески.