Венко Филипче

Филипче: Овозможивме слободни и независни медиуми и сме први во регионот

Позитивните политики и пристап на СДСМ кон медиумите, се потврдија со тоа што Северна Македонија е најдобро рангирана земја во регионот по слобода на медиуи, истакна д-р Венко Филипче  носител на листа во Изборната единица 4 од СДСМ и Коалицијата за европска иднина.

„Македонија во 2024 година го постигна сопствениот рекорд во последните 15 години во Идексот на слободата на медиумите според „Репортери без граници“. Годинава се наоѓа на 36-то место и е најдобро рангирана од сите земји во регионот. Ова е потврда за позитивните политики и пристап на СДСМ кон медиумите. Слободни медиуми се слика на секое демократско општество”,смета Филипче.

Филипче: Овозможивме слободни и независни медиуми и сме први во регионот

Тој посочи дека граѓаните не треба да дозволат да ја изгубиме демократијата и слободата.

„Без слобода, без независни медиуми, без професионални новинари ќе го изгубиме и развојот и напредокот на државата. Уште многу треба да се направи за подобрување на општата медиумска ситуација во земјата, но курсот кој го поставивме е правилен”вели д-р Филипче.

Носителот на листата во Изборната единица 4 од СДСМ и Коалицијата за европска иднина, Филипче истакна дека

вонследниот мандат СДСМ мора да се фокусира на повисок животен стандард на новинарските и медиумските работници.

„Тоа директно ќе влијае на објективност во известувањето, во служба на граѓаните, а не во политичките и бизнис елити”, рече Филипче.

Прочитајте повеќе

Четворица кандидати за пратеници во битка за две пратенички фотелји

Четворица кандидати за пратеници во битка за две пратенички фотелји

Рокот на Управниот суд, во кој треба да одлучи дали се прифаќаат приговорите на ДИК …