Венеција е погодена од најтешки поплави во последните 50 години. Плоштадот Свети Марко е целосно под вода, а водата им нанесе штети и на ѕидовите на базиликата Свети Марко.

Основните училишта и градинките во градот се затворени. Градоначалникот Луиџи Бруњаро зборува за „катастрофа“ и ги мобилизираше сите сили за спасување. Тој најави дека денеска ќе прогласи вонредна состојба.