Герила акција: Народната мудрост посилна од лажните вести [Галерија]

Герила акција: Народната мудрост посилна од лажните вести [Галерија]

На повеќе локации низ Скопје, анонимни активисти поставија макети од мобилни телефони на чии екрани се претставени некои од најчесто употребуваните и најштетните дезинформации во Македонија.

Покрај секоја од лажните вести напишана е по една народна поговорка или адаптација на народна мудрост која укажува на штетноста, неморланоста и опасноста од манипулациите врз населението.

Авторите на инсталациите поставија пет најзлонамерни дезинформации и ги соочија со пет народни мудрости.

АСНОМ е избришан од Уставот – Отвори си ги очите, ако мижиш, ќе те лажат!

Со договорот од Преспа станавме Северномакедонци – На лагата и се куси нозете, а долги опашките!

Путин ја ослободува Украина од фашизмот – Отвори си ги очите, ако мижиш, ќе те лажат!

Се градат кампови за Македонија да на населат стотици илјади мигранти – Проверувањето е мајка на знаењето, три пати провери еднаш сподели!

За само две недели ова ќе ви го промени животот – Што ќе кликнеш тоа ќе жнееш!

Прочитајте повеќе

УКИМ

На УКИМ има место за 9.921 нови студенти, објавен е конкурсот за упис

Според конкурсот, 4.761 место се за редовни студенти во државна квота, 4.210 за редовни студенти …