Хан, Габриел, седум премиери ќе учествуваат на првиот Дигитален самит во Скопје

Македонија ќе биде домаќин на еден од најголемите регионалните настани за оваа година, Дигиталниот самит за земјите од Западен Балкан, кој ќе се одржи на 18 и 19 април во Скопје.

Настанот претставува дел од Берлинскиот процес и има за цел регионална координација за приближување на регионот до Европската Унија.

– Во последната Стратегија за Западен Балкан и за проширувањето на Европската унија, за прв пат значајно место има развојот на дигиталната агенда. Дигиталниот самит претставува единствена можност каде ќе се разговара за сите прашања нотирани во Стратегијата, како што се: намалување на цените на роамингот, сајбер безбедност, зголемување на дигиталните вештини на граѓаните. Официјалната програма на Самитот содржи четири панел дискусии за дигитални вештини, ИТ безбедност, дигитално поврзување и дигитална економија и општество – изјави министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

На овој самит, сите земји од Западен Балкан ќе излезат со заедничка иницијатива пред Европската комисија за меѓусебно признавање на дигиталните сертификати.

– Тоа значи меѓусебно признавање на дигиталните потписи и печати, меѓусебно признавање на документите и „one stop“ царински прегледи, односно многу поволности на граѓаните од сите земји. Покрај одлуката за значително намалување на цените на роаминг со земјите од ЕУ и целосно укинување на цените на роамингот на Западен Балкан, ова ќе биде еден од најголемите резултати на Дигиталниот самит – објасни Манчевски

На самитот ќе учествуваат премиерите на шесте држави од Западен Балкан, премиерот на Бугарија и министри одговорни за дигиталната агенда, но исто така ќе присуствуваат и еврокомесарите Мариа Габриел и Јоханес Хан.

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика Федерика Могерини на 18 април ќе организира вечера за сите премиери од регионот во Скопје, но надвор од рамките на Дигиталниот самит.

Манчевски ја претстави и финансиската конструкција на Самитот која ќе чини 411.000 евра.

– Од буџетот ќе бидат потрошени 79.000 евра, 166.000 евра доаѓаат од различни помагатели, 111.000 евра доаѓаат од компаниите кои што ќе учествуваат на експо кое ќе се одржува паралелно со самитот, 50.000 од Регионалниот совет за соработка, 5.000 од Германска меѓународна фондација за соработка ГИС – објасни Манчевски.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Ковачевски на автопатската делница Демир Капија- Неготино

Ковачевски на автопатската делница Демир Капија- Неготино, дел од Коридорот 10: Вложуваме во безбедноста на граѓаните и ја поврзуваме државата со Европа

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, заедно со министерот за транспорт и …