Инвестициски самит за Западен Балкан следната недела во Лондон

Инвестициски самит за Западен Балкан следната недела во Лондон

Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2024 година ќе се одржи в понеделник, на 26 февруари, во седиштето во Лондон, објави на 18 февруари Европската банка за обнова и развој (ЕБОР).

Во нивното соопштение е наведено дека целта на самитот е да се истакнат потенцијалните можности за инвестирање и бизнис во регионот на Западен Балкан и да се промовираат регионални и прекугранични проекти.

„Западен Балкан е приоритетен регион за ЕБОР“, е наведено на веб-страницата на таа меѓународна финансиска организација и е нагласено дека ЕБОР останува еден од најголемите институционални инвеститори во земјите од регионот со повеќе од 18 милијарди евра. инвестирано до денес.

На Инвестицискиот самит на Западен Балкан 2024 година, претседателот на ЕБОР Одил Рено-Башо и лидерите на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Србија ќе се обратат со нивната севкупна визија за регионот, клучна регионална проекти и можности за инвестирање како на регионално ниво, така и во секоја земја од регионот.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Трамп пред суд: Прв кривичен процес против екс-претседател

Трамп пред суд: Прв кривичен процес против екс-претседател

За првпат во американската историја денеска почнува кривичен судски процес против еден поранешен американски претседател. …