Изградбата на интеконекторот со Грција и носење на гасот до општините, се главни проекти за гасификацијата во 2021

Изградбата на интеконекторот со Грција и носење на гасот до општините, се главни проекти за гасификацијата во 2021

Продолжувањето со гасификацијата е една од капиталните инвестиции на Владата која е во економските приоритети за 2021 година.

Премиерот Зоран Заев најави дека во 2021 година и официјално ќе започне проектот изградба на гасовод помеѓу Северна Македонија и Грција со кој ќе се обезбедат дополнителни количини на природен гас од други извори со конкурентна цена, со сигурност и безбедност во снабдувањето.

„Обезбедуваме гас од Азербејџан преку ТАП (Trans Adriatic Pipeline). Ова e клучен проект за енергетски – економски развој на Северна Македонија. Инвестицијата само за интерконекторот со Грција проценета на 50 милиони евра, од кои 10 милиони се грант од Инвестициската рамка за Западен Балкан.Во фаза на проектирање е гасоводна врска со Косово и со овие два проекти, Северна Македонија ќе биде транзитна држава со природен гас и еден од главните играчи со природен во регионот,“ најави Заев при претставувањето на буџетот за 2021 година.

Изградбата на магистралните гасоводи низ целата држава исто така ќе продолжи со засилено темпо.Во 2021 година треба да се заврши со кракот до Битола, до Тетово и до Гостивар, а потоа се продолжува со Гостивар-Кичево, Св. Николе-Велес, и делницата до Гевгелија и до ТЕЦ Неготино, и со заокружување на прстенот кон Охрид и Ресен до Битола.

„За наредната година , нашите планови се да ги завршиме двете делници кои се во тек на градба. Во текот на годината треба да завршат преговорите со Европската инвестициска банка за финансирање на Интерконекторот со Грција, и се надевам дека до крајот на годината можеме да го објавиме и повикот за градбата. До крајот на годинава треба да завршат и пореговорите со ЕБОР, за финансирање на делниците Гостивар-Кичево, Свети Николе-Велес, и интерконекторот со Р.Косово. Треба да започнеме со проектирање на делниците, Кичево-Охрид, и Охрид-Битола. Со помош на УСАИД, во текот на наредна година треба да заврши спојувањето на НЕР и ГАМА. Планираме да склучиме две договори за нови интерконектори со Р.Србија, и втор интерконектор со Р.Бугарија. Очекуваме дека ќе добијеме грант, и да започенеме физибили студија за изградба на складиште за природен гас. Секако очекуваме дека успешно ќе завршат и следните две фази од постапката за јавно-приватни партнерства, за изградба на дистрибутивниот систем, но и ред други активности,“ изјави директорот на Нацинални енергетски ресурси (НЕР) Бајрам Реџепи за „Мета“.

Тој додаде дека предвидениот буџет од 2,2 милиони евра не е доволен за гасификацијата, но планираат во текот наредната година да почнат да остваруваат и приходи, и со максимално штедење се надева дека ќе можат да ги финансираат сите планирани проекти.

Премиерот Заев најави дека во 2021 година ќе започне втората фаза од тендерската постапка за избор на приватен партнер за изградба на дистрибутивната мрежа на природен гас во сите општини.

„Двете турски компании АКСА и ПАЛЕТ ИНСААТ се во втората фаза од натпреварот за стекнување на привилегијата за приватен партнер со проценета инвестиција од околу 300 милиони евра. Штип и Крива Паланка се веќе подготвени, тие се првите македонски градови после Струмица и Куманово, со комплетирана проектна документација за секундарната мрежа, а во фаза на изработка е и документацијата за Прилеп, Битола и Тетово. 2021 ќе биде годината кога ќе започне изградбата на секундарната гасоводна мрежа во 10 македонски градови со што цевките за гас ќе стигнат до домаќинствата,“ изјави Заев.

Веќе во јануари 2021 година ќе стигнат анализите и проценките за нашето учество во изградба и сопственост на Терминалот за течен природен гас во Александропулос и Гасната електрана Александропулос и соодветно на тоа, Владата ќе донесе соодветни одлука за инвестирањето во овие проекти.

За годинава што изминува, директорот на НЕР Реџепи изјави дека се продолжило со изградбата на двете делници Неготино- Битола, и Скопје – Гостивар, иако со многу потешкотии, заради пандемијата.

„Заврши студијата за животна средина и проектирањето за интерконекторот со Р.Грција. Стигнавме до одобрение за градба за делницата Гостивар- Кичево. Почна проектирањето за делницата Свети Николе- Велес. Започнува физибилити студијата за интерконекторот со Р. Косово. Заврши првата фаза од постапката за јавно приватно партнерство за изградба на дистрибутивниот систем во целата држава, и ред други активности поврзани со тековните проекти,“ додаде Реџепи.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Обвинителство: Врховниот судија Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Јавен обвинител предложи притвор само за првоосомничениот кој е затекнат при извршување на кривичното дело, …