Конгресот ќе гласа резолуција за отпочнување постапка за импичмент на Трамп

Конгресот ќе гласа резолуција за отпочнување постапка за импичмент на Трамп

Претседателката на Претставничкиот дом на американскиот Конгрес, демократката Ненси Пелоси, најави дека оваа недела во долниот дом на Конгресот ќе се гласа за резолуцијата со која Мајк Пенс и американската влада ќе се повикаат да го сменат претседателот Трамп, пред да се покрене постапката за импичмент.

Амандманот 25 од американскиот Устав му овозможува на потпретседателот и членовите на американската влада да го сменат претседателот, доколку е неспособен да ги извршува своите претседателски должности.

Прочитајте повеќе

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси и неговите придружници, вклучително и министерот за надворешни работи Хосеин Амир …