Како Германија ќе ја намали огромната зависност од Кина?

Како Германија ќе ја намали огромната зависност од Кина?

Германија треба да увезе 39 од 46 стратешки важни суровини. И надлежниот министер и канцеларот велат дека зависноста на Германија, особено од Кина, е преголема. Решение се диверзификацијата и европски суровини.

Една штотуку објавена студија од консултантска компанија Ернст и Јанг (ЕЈ), нарачана од германската Влада, предупредува дека германските фирми се повеќе зависат од суровини: додека во 2011 година се идентификувани 14 критични суровини, во 2020 година веќе имаше 30.

Извор: DW

Прочитајте повеќе

Германскиот канцелар Шолц

Зошто Шолц не може да распише нови избори како Макрон?

Претседателот на Франција, Емануел Макрон по европските избори распиша вонредни избори за францускиот парламент. Во …