Како Софија се бори со загадувањето: Данокот за возила ќе се плаќа според еко-стандардите

Како Софија се бори со загадувањето: Данокот за возила ќе се плаќа според еко-стандардите

Софија вчера го пушти во употреба онлајн-калкулаторот со кој сите жители-сопственици на возила ќе може да пресметаат колкав годишен данок ќе платат за своето возило врз основа на новововедената законска одредба за еко-стандардот.

Бугарскиот парламент на 7 ноември годинава ги донесе долгонајавуваните измени, со кои воведе повисок данок за старите автомобили и камионети со вкупна тежина до три и пол тони кои многу загадуваат.

Новата формула за наплата на данокот за возила од страна на општините ќе почне да се применува од 1 јануари 2019 година. Секоја општина треба самата да одреди колку ќе пресметува данок за одредена еко-категорија, а од Софија вчера се пофалија дека ги избрале минималните вредности што ги пропишува новиот закон.

Се очекува данокот за најголемите загадувачи меѓу возилата во Бугарија да се зголеми за околу 30 отсто од 1 јануари следната година.

Со измените на законот на 7 ноември се воведенов принцип на определување на годишниот данок, преку две компоненти – моќноста на моторот и годината на автомобилот од една страна и еколошката компонента.

Токму втората, еколошката компонента, ќе носи даночно олеснување за автомобилите со стандард Евро 4 или повисок, а поголеми издатоци за оние од пониските Евро стандарди или кои воопшто не влегуваат во оваа категоризација.

За разлика од Бугарија, во Македонија со новиот закон за возила ќе се воведе еколошка категоризација, но само со цел да се спречи движење на возилата во одредени зони во време на енормно загадување на воздухот.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Обвинителство: Врховниот судија Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Јавен обвинител предложи притвор само за првоосомничениот кој е затекнат при извршување на кривичното дело, …