Каракачанов не чита историја, а ни договори кои ги потпишала владата во која членува

Каракачанов не чита историја, а ни договори кои ги потпишала владата во која членува

Бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов и претседател на ВМРО-БНД, а по него и бугарскиот европратеник Андреј Ковачев од ГЕРБ, обајцата припадници на бугарската политичка десница, викендов настапија со остри квалификации за македонскиот национален идентитет. Вториот, иако не ги повтори заканите од Каракачанов дека Бугарија може да го блокира зачленувањето на Македонија во ЕУ и НАТО ако продолжи да се зборува за македонски идентитет и јазик, туку ги поддржа македонските евроинтеграции, сепак порача дека мора да почитуваат непобитните историски факти.

Наспроти оспорувањата на македонскиот идентитет и јазик содржан во ваквите изјави на бугарските политичари, стојат не само цитираните факти од културни и политички дејци од 18-от до 21 век (да го споменеме Крсте Мисирков како очигледен пример), туку и самиот Договор за добрососедство и разбирање помеѓу Македонија и Бугарија, кој го регулира взаемното почитување на историјата, но и правото за самоопределување.

– Во својство на претседател на ВМРО-БНД и вицепремиер за општествен ред и безбедност ќе побарам, ако бугарско-македонската комисија за историските прашања не излезе со јасен и категоричен став дека историјата на денешна Македонија е иста со таа на Република Бугарија до 1944 година, да биде изготвен Анекс на Договорот за добрососедство со кој официјалните власти на втората страна од границата ќе го признаат тоа. Ако одбијат, нема да ја добијат нашата поддршка за НАТО и ЕУ – порача Каракачанов.

Тој реагираше на изјавата на Заев од Собранието за учењето на македонскиот јазик во соседна Грција, во која тој  сугерира дека договорот со Грција, познат како Преспански договор дава идентификација за присуство на македонски јазик и никој нема право да му противречи на тоа, давајќи и општ контекст.

Г-дин Заев, не го злоупотребувајте македонскиот јазик . Ова може да Ве чини членство во ЕУ и НАТО. Компромиси со историјата на Бугарија нема да допуштам.  Македонскиот јазик кој не е признат од никого, не може да биде официјален на територија на целата Северна Македонија. Северна Македонија е географска ознака, што вклучува и сегашна територија на  Република Бугарија. Г-дин Заев со овој распон утре може да побара користење, целосно идентичен бугарски дијалект да се  учи како официјален странски јазик и кај нас. Тоа е недозволиво. Тоа е провокација.

Наспроти него, европратеникот Андреј Ковачев на неговиот Фејсбук профил излезе со порака дека Македонија треба да биде во НАТО, дека треба да се почитува Договорот за пријателство меѓу двете земји, но и дека нема компромиси за некои историски факти.

Македонија треба да биде во НАТО. Договорот со Бугарија исто така треба да се почитува. Историските извори од минатите векови докажуваат дека стотици години до 1944 година во географската област Македонија бугарскиот етнички елемент бил доминантен и луѓето се самоопределувале како Бугари. Цар Самуил е бугарски цар на бугарското царство. Григор Прличев е Бугарин. Нема можност за маневрирање, компромиси или какво било друго превртување. Сегашното самоопределување како етнички Македонци на дел од граѓаните на Република Македонија е исто така факт, кој што треба да се почитува, но не може да се дозволи подбивање со нашите предци

Наспроти пораките на Каракачанов, но и делумно на Ковачев, стојат бројните историографски трудови не само во Македонија, туку и во САД, Русија, Германија, Франција, Полска, кои зборуваат за етничко самоопределување на најбројното население низ вековите на сегашната територија на Република Македонија, за што е многу пишувано во изминатите децении во македонските мас-медиуми.

Недвосмислен одговор на наводите на Каракачанов дава Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија.

Во самата преамбула на Договорот за добрососедство што го потпишаа Македонија и Бугарија, се наведува заедничката историја, но притоа се зборува за „народите“ на двете држави.

Исто така, членот 8 од договорот, односно неговиот став 2, во описот на работата на Експертската комисија за историски и образовни прашања се пропишува дека таа „да придонесе за објективно, засновано на автентични и на докази заснновани историски извори, научно толкување на историските настани“.

Со други зборови, и Бугарија и Македонија го оставаат расчистувањето на историските прашања на научниците, односно на историчарите. Каракачанов како политичар е целосно исклучен од категоријата толкувачи на историјата.

Дополнително, со членот 11 и Македонија, но и Бугарија, во ставовите 1 и 3 јасно се откажуваат од непријателски дејствија.

Ниту една од Договорните страни нема да презема, поттикнува и поддржува дејствија,
насочени против другата земја, кои имаат непријателски карактер, вели ставот 1.

Ставот 3 јасно покажува дека и двете земји порачуваат дека немаат територијални претензии една спрема друга и нема да искажуваат такви ставови.

Двете Договорни страни немаат и нема да пројавуваат територијални претензии една
спрема друга, вели овој став.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Скопскиот градски превоз ќе чека подобри времиња со нова локална власт?

Скопскиот градски превоз ќе чека подобри времиња со нова локална власт?

Додека скопјани реагираат на лошите услови со градскиот превоз, реализацијата на проектите за БРТ и …