Ковачевски - Хулм: Важен е развојот на Северна Македонија по европскиот пат и за Западен Балкан и за ЕУ

Ковачевски – Хулм: Важен е развојот на Северна Македонија по европскиот пат и за Западен Балкан и за ЕУ

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, се сретна со Мелани Хулм, државна министерка за Европа и меѓународни односи на покраината Баварија при Сојузна Република Германија.

На состанокот е констатирано дека е од големо значење Република Северна Македонија да направи исчекор во европските интеграции, бидејќи пандемијата и посебно војната во Украина покажаа дека е важно државите во Европа да дејствуваат заедно, а дека местото на Западен Балкан е во ЕУ.

Во таа насока нагласена е важноста – Република Северна Македонија да го продолжи развојот по европскиот пат.

Во новата Влада на Република Северна Македонија и во премиерот Ковачевски, како што е оценето, се гледа насоченост кон развојот на државата.

На средбата е разговарано и конкретно, за унапредување на односите помеѓу Северна Македонија и Баварија, преку активирање на формираната Мешовита меѓувладина комисија, со фокус на економијата, правдата, младите и дигитализацијата и иновациите.

Премиерот Ковачевски изрази благодарност за поддршката на нашата држава на европскиот пат и за заинтересираноста од Баварија за поддршка на развојот на капацитетите во посочените области.

Тој посочи и на фокусот на Владата кон надминувањето на предизвиците со грижа за граѓаните и државата.

„Во односите на Северна Македонија и Бугарија, со премиерот Петков поставивме логичка рамка на разговори на принципиелно ниво. Ја споделуваме визијата за напреден Балкан, пример за европски просперитет, а не за конфликти и одржувањето на ова ниво на комуникација, со волја од двете страни, може да донесе решение. Ние силно ја осудивме воената агресија во Украина, ги усогласивме целосно нашите политики со политиките на НАТО и на ЕУ, што е веќе поздравено оттаму, се справуваме со енергетската и економската ситуација според новонастанатите околности и сметаме дека со тоа Република Северна Македонија покажа дека практикува европски вредности и нашето место е во ЕУ“, рече премиерот Ковачевски на средбата со баварската министерка за Европа, Хулм.

Прочитајте повеќе

Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Обвинителство: Врховниот судија Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Јавен обвинител предложи притвор само за првоосомничениот кој е затекнат при извршување на кривичното дело, …