Кристофер Хил: Загрижен сум за многу прашања поврзани со Србија и Балканот

Кристофер Хил: Загрижен сум за многу прашања поврзани со Србија и Балканот

Кандидатот за амбасадор на САД во Белград, Кристофер Хил синоќа во американскиот Сенат изјави дека има бројни прашања што го засегаат во однос на денешна Србија и Балканот. За време на дебатата пред Комитетот за надворешни работи на Сенатот, што е прв чекор во процесот на потврдување на неговата номинација за амбасадор во Белград, Хил рече дека односот меѓу владата во Белград и Босна и Херцеговина ќе биде клучен за соработката меѓу Соединетите Држави и Србија.„Пред сè, многу е важно да имаме јасни разговори со владата во Белград, да ги убедиме да разберат дека нивото на нашите напори во БиХ и во Западен Балкан ќе остане многу сериозно. БиХ е клучно прашање за нашата соработка со Србија во иднина“, рече Хил.

Тој изјави дека ситуацијата во БиХ е попроблематична од претходно, бидејќи раководството на Република Српска презема чекори за одвојување на судството и армијата од институциите на ниво на БиХ. „Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, јасно кажа дека нема да има промени во ставот на Белград, тој апсолутно го поддржува продолжувањето на работата на овие институции на ниво на БиХ“, рече американскиот дипломат. Кога станува збор за решавање на косовското прашање, Хил рече дека има „фрустрирачки недостаток на напредок во преговорите“ и додаде дека Србија за да стане членка на ЕУ мора да ги нормализира односите со Косово.

Хил, исто така, рече дека „ќе се обиде да и помогне на Србија да изгради отпор кон малигните надворешни влијанија“. „САД не сакаат да видат зајакнување на руското влијание во Белград. Србија купува воена опрема и тоа е неопходно, но загрижени сме дека набавува оружје од Русија. Исто така, за да одговори на големите инфраструктурни потреби, Србија се свртува кон Кина. Треба да и покажеме на Србија дека сме подобар модел. подобар модел, подобра алтернатива од Русија и Кина“, рече тој. Хил е експерт за регионот, бидејќи беше заменик на Ричард Холбрук, главниот американски преговарач за време на мировните преговори во Дејтон во 1995 година. Подоцна, додека беше амбасадор во Скопје, беше назначен за специјален известувач за кризата во Косово 1998-99 година. години. Беше амбасадор во Ирак, Кореја, Полска и Македонија, како и помошник државен секретар за Источна Азија и Пацификот.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Борисов се соочува со огромен проблем: Пеевски

Борисов се соочува со огромен проблем: Пеевски

ГЕРБ победи на изборите, но победата не изгледа слатка. Борисов има огромен проблем – зголемената …