Маричиќ од Хераклеја

Маричиќ од Хераклеја: Со средства од ЕУ го заштитуваме македонското културно наследство и го поттикнуваме локалниот туризам

„Битола има уникатна позиција и припаѓаат на две групи за прекугранична соработка и со Грција и со Албанија. Проектот „Смарт-кул-тур“ покажува на дело како преку средствата од Европска Унија се поврзува локалното население, како се придонесува кон локалниот развој и како се поттикнува локалниот туризам и се заштитува културното и духовното наследство“, рече вицепремиерот Маричиќ при посетата на Хераклеја Линкестис, во рамки на кампањата „Ние сме Европа“.

Тој додаде дека во изминатите неколку години преку овој проект се искористени речиси 600 илјади евра за реконструкција и подобрување на овој простор и за правење на овој простор подостапен до посетителите, односно дека е направен целосно достапен за лицата со попреченост.

„Тоа дава можност за повеќе посетители, тоа дава можности да го посетат и оние луѓе коишто досега можеле само да сонуваат да го посетат овој комплекс. Тие луѓе денес може да уживаат во неговата убавина, да разберат што тука се случило и да ја разберат неговата значајност и важност за нашето духовно и културно наследство. Преку проектот „Смарт-кул-тур“ направена е и платформа за виртуелен приказ на целиот комплекс, но исто така и облагороден простор за настани, презентации и концерти“, посочи Маричиќ.

Вицепремиерот потенцираше дека преку ваквата поддршка од Европската Унија со прекуграничната соработка на релација општина Битола, Преспа, Пустец и Корча се зголемува и регионално значење на Хераклеја како комплекс, но и се зголемува мобилноста и движењето на граѓаните од двете страни на границата.

Интегрален текст од изјавата на вицепремиерот Маричиќ:

„Европската Унија за зачувување на културното и духовното наследство, за развивање на локалниот и регионалниот развој, за развивање на туризмот и економијата се суштината на процесот на пристапување кон Европската Унија.

Тоа најубаво може да се види низ конкретните проекти поддржани од Европската Унија. Денес сме тука во Хераклеја каде еден од најзначајните проекти во заштита на културното и духовното наследство на Северна Македонија, но и во зголемување на локалниот и регионалниот развој, проектот „Смарт-кул-тур“.

Во изминатите неколку години преку овој проект се искористени речиси 600 илјади евра за реконструкција и подобрување на овој простор и за правење на овој простор подостапен до посетителите. Преку овој проект се реновирани повеќе делови од комплексот Хераклеја и целиот комплекс е направен целосно достапен за лицата со попреченост.

Тоа дава можност за повеќе посетители, тоа дава можности да го посетат и оние луѓе коишто досега можеле само да сонуваат да го посетат овој комплекс. Тие луѓе денес може да уживаат во неговата убавина, да разберат што тука се случило и да ја разберат неговата значајност и важност за нашето духовно и културно наследство. Преку проектот „Смарт-кул-тур“ направена е и платформа за виртуелен приказ на целиот комплекс, но исто така и облагороден простор за настани, презентации и концерти.

На овој начин преку поддршка од Европската Унија прекуграничната соработка на релација општина Битола, Преспа, Пустец и Корча се зголемува и регионално значење на Хераклеја како комплекс, но и се зголемува мобилноста и движењето на граѓаните од двете страни на границата. Битола има уникатна позиција и припаѓаат на две групи за прекугранична соработка и со Грција и со Албанија. Проектот „Смарт-кул-тур“ покажува на дело како преку средствата од Европска Унија се поврзува локалното население, како се придонесува кон локалниот развој и како се поттикнува локалниот туризам и се заштитува културното и духовното наследство.

Прочитајте повеќе

Жешкото време носи и „жешки“ сметки за струја

Жешкото време носи и „жешки“ сметки за струја

Просечната дневна потрошувачка на електрична енергија во текот на јули се зголемила за околу 1.500 …