ММФ ја зголеми проекцијата за растот на економијата за годинава на 3,2 отсто

ММФ ја зголеми проекцијата за растот на економијата за годинава на 3,2 отсто

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот изештај ја ревидира стапката на раст за македонската економија годинава од три во априлската прогноза на 3,2 проценти. За наредната година ММФ предвидува раст од 3,4 отсто, а до 2024 година 3,5 отсто.

Од земјите во регинот годинава најголем раст се прогнозира во Косово од 4,2 отсто, 3,5 отсто Србија, три отсто Црна Гора, Албанија и Хрватска.

ММФ ја намали прогнозата за растот на светската економија на три отсто, што е 0,2 процентни поени пониска од последната априлска прогноза.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

За преживување на месецот и 1.000 евра се малку

За преживување на месецот и 1.000 евра се малку

Јули е поскап од јуни. Ако на едно семејство во јуни му биле потребни 60.325 …