ОБСЕ: Донесувањето на изборниот закон на РС е противуставно

ОБСЕ: Донесувањето на изборниот закон на РС е противуставно

Воспоставувањето на паралелни структури кои ја поткопуваат севкупната безбедност и стабилност на земјата се против уставниот поредок на Босна и Херцеговина, се вели во заедничката изјава за печатот на претседавачот на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) Јан Борг и генералната секретарка Хелга Мари-Шмид, откако Собранието на РС предвреме го усвои Изборниот закон за ентитетот, утрото на 19 април.

Во текстот на Законот е дефинирано дека ентитетската изборна комисија ја презема правната улога на Државната централна изборна комисија на БиХ во организирањето на локалните избори во Република Српска, но и општите избори за претседател и потпретседатели на РС и ентитетскиот парламент.

Од крајот на војната во 1995 година, ентитетите во БиХ никогаш немале јурисдикција за спроведување на изборите во земјата, ниту пак ентитетската јурисдикција над изборите е спомната во Уставот на БиХ.

„Реториката и акциите кои предизвикуваат поделби ја загрозуваат стабилноста и се штетни за демократските права на граѓаните. ОБСЕ го повикува Народното собрание на Република Српска да го повлече Изборниот закон и ги повикува сите политички лидери во Босна и Херцеговина да работат конструктивно на ниво на државните институции“, се вели во соопштението.

Се додава дека ОБСЕ ја потврдува својата силна поддршка за Дејтонскиот мировен договор и Уставот на Босна и Херцеговина.

Нацрт-изборниот закон на РС беше усвоен на крајот на март, по што претставниците на Меѓународната заедница ја оценија работата на усвојувањето на овој закон како „директен напад врз државната структура на БиХ“.

И Централната изборна комисија претходно објави дека тие се единствените одговорни за одржување на изборите во Босна и Херцеговина.

Сите избори од донесувањето на Изборниот закон на БиХ во 2001 година до денес беа организирани од ЦИК, а изборите пред тоа беа организирани од Привремената изборна комисија, формирана со Дејтонскиот договор.

Локалните избори во БиХ, на кои се избираат градоначалници, шефови на општини и локални парламенти, се уште не се закажани, но законот предвидува тие да се одржат на 6 октомври.

Властите на РС ја започнаа процедурата за донесување на овој закон откако високиот претставник во БиХ Кристијан Шмит, кој не е признат од властите во РС, наметна технички измени во изборниот закон на БиХ, шест месеци пред локалните избори закажани за октомври.

Меѓу другото, измените вклучуваат професионализација на избирачките одбори и биометриска идентификација на гласачите, како и други измени за намалување на можноста за изборни манипулации.

Извор: DW

Прочитајте повеќе

Ќе го урнат ли Мицкоски и Мицотакис Преспанскиот договор

Ќе го урнат ли Мицкоски и Мицотакис Преспанскиот договор

Добра волја за пошироко толкување на Преспанскиот договор нема ниту партијата која ќе го предводи …