ОН: Во Украина се забележани над 1.400 загинати цивили

ОН: Во Украина се забележани над 1.400 загинати цивили

Од почетокот на руската инвазија, Канцеларијата на Високиот комесаријат за човекови права на ОН забележала 3.455 загинати и повредени цивили во Украина.

Поточно, според извештајот, загинале вкупно 1.417 цивили, од кои 293 мажи, 201 жени, 22 девојчиња и 40 момчиња, како и 59 деца и 802 возрасни лица чиј пол сè уште не е познат.

Повредени се вкупно 2.038 цивили, од кои 241 маж, 187 жени, 41 девојче и 38 момчиња, како и 92 деца и 1.439 возрасни чиј пол сè уште не е познат.

Забележано е дека повеќето регистрирани цивилни жртви биле предизвикани од употреба на експлозивно оружје со широк дострел, вклучувајќи гранатирање од тешка артилерија и повеќекратни ракетни системи за лансирање, како и ракетни и воздушни напади.

„ОХЦХР верува дека вистинските бројки се значително повисоки, бидејќи приемот на информации од некои локации каде што се водат интензивни напади е одложен и многу извештаи сè уште чекаат потврда. Ова се однесува, на пример, за Мариупол и Волноваха (регион Донецк), Изиум (регион Харков), Попасна (регион Луганск) и Ирпин (регионот Киев), каде што има наводи за бројни цивилни жртви. Овие бројки дополнително се потврдуваат и не се вклучени во горната статистика“, велат од канцеларијата.

ОХЦХР го нотира извештајот на Генералното обвинителство на Украина, според кој до 08:00 часот на 3 април (по локално време), биле убиени 158 деца, а најмалку 258 повредени.

На 24 февруари, рускиот претседател Владимир Путин го објави почетокот на целосна инвазија на Украина. Руските трупи гранатираат и уништуваат клучни инфраструктурни објекти, спроведуваат масовно гранатирање на станбени области на украинските градови и села користејќи артилерија, повеќе ракетни фрлачи и балистички ракети.

Прочитајте повеќе

Норвешка, Ирска и Шпанија најавија признавање на Палестина

Норвешка, Ирска и Шпанија најавија признавање на Палестина

Официјалното признавање на Палестина како самостојна држава од страна на трите европски земји треба да …