Општина Прилеп го одбележа Денот на независноста, 8.Септември

Општина Прилеп го одбележа Денот на независноста, 8.Септември

По повод 8.Септември, Денот на независноста на нашата држава, градоначалникот Илија Јованоски, претседателот и членови на Советот на општина Прилеп, делегации на Сојузот на борци, политички партии и здруженија на граѓани, положија цвеќе пред споменикот на првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, Методија Андонов – Ченто и на Могилата на непобедените,

Поздравувајќи ги присутните, градоначалникот Јованоски истакна дека 8.Септември е симбол на борбата на многу генерации за изградба на просперитетна, економски силна и стабилна македонска држава.

„Од името на локалната самоуправа и Општина Прилеп, на сите граѓани им го честитам 8.Септември, Денот на независноста на нашата држава. Денес им оддаваме почит на сите борци и херои кои своите животи ги дадоа за независна македонска држава. Ние како граѓани, пред 28 години на овој ист ден, на референдум гласавме за независна, самостојна македонска држава која и понатаму треба да ја чуваме и негуваме. Она кое што сакам да посочам, е дека треба да ја градиме денешницата, за да имаме подобра иднина на младите генерации. Тоа е наша должност“, посочи градоначалникот Јованоски.

На распишаниот референдум, на 8.Септември 1991 година, од 1.495.626 граѓани со право на глас, на гласање излегле 1.132.981 граѓани или 71,85 отсто, а од вкупниот број граѓани кои гласале на референдумот позитивно се изјасниле 1.079.308 односно 95,09 отсто.

Прочитајте повеќе

ВМРО-ДПМНЕ во недела ќе ги соопшти имињата на министрите

ВМРО-ДПМНЕ во недела ќе ги соопшти имињата на министрите

Мандатарот Христијан Мицкоски најави дека составот на новата влада ќе биде доставен во Собранието во …