Општините се подготвуваат за новата Програма на инструментот ИПА за прекугранична соработка

Општините се подготвуваат за новата Програма на инструментот ИПА за прекугранична соработка

Градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски, присуствува на заедничкиот состанок на Заедницата на општини на Република Бугарија и Република Северна Македонија кој овие два дена се одржува во Сандански, Р. Бугарија. Заедничкиот состанок е во рамките на Програмата за прекугранична соработка за периодот 2021-2027 год.  на кој учествуваат  градоначалници и претставници на општините од Североисточен, Источен и Југоисточен плански регион од Република Северна Македонија, како и општините од областите Благоевград и Ќустендил од соседна Бугарија.

На состанокот беа презентирани и резултатите од Програмата за прекугранична соработка за периодот 2014 -2020 година, а главна тема беше и соработката и координацијата меѓу националните и локалните власти, презентација на Програмата 2021-2027 г, а беа потенцирани и добрите практики.

Градоначалникот Трајковски ги презентираше резултатите на Општина Делчево од партнерскиот проект реализиран со Општина Блгоевград, „Енергетски ефикасно осветлување во регионот Благоевград-Делчево. Вредноста на Проектот изнесува 379 921,08 евра.

Во рамките на Проектот, Општина Делчево постави нови 760 ЛЕД диодни светилки во 7 нселени места во Делчево. При што обезбеди енергетски ефикасно улично осветлување во 7 села (с. Габрово, с. Звегор, с.Разловци, с. Вирче, с.Град, с.Тработивиште, с. Стамер) и дел од градот  Делчево; Инсталирани се 760 ЛЕД -диодни светилки од кои 600 светилки 28 вати, 110 светилки од 50 вати и 50 светлки од 100 вати. Сменето е 45% од вкупното јавно осветлување и напрвен е зштеда од 60%.

На состанокот учествуваше и премиерот на Бугарија, Кирил Петков и министерот за локална самоуправа во Владата на РСМ, Горан Милевски.

Прочитајте повеќе

Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Обвинителство: Врховниот судија Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Јавен обвинител предложи притвор само за првоосомничениот кој е затекнат при извршување на кривичното дело, …