„Повеќе за сите“ - трибина на СДСМ во Прилеп (ГАЛЕРИЈА)

„Повеќе за сите“ – трибина на СДСМ во Прилеп (ГАЛЕРИЈА)

Поенти од излагањето на премиерот и претседател на СДСМ, Димитар Ковачевски, на синоќешната трибина „Повеќе за сите“:

 • Со 9-тиот пакет антикризни мерки, 662 милиони евра ќе завршат кај студентите, средношколците, основците, пензионерите, ранливите категории на граѓани, компаниите…;
 • Преку разни форми на субвенции, за 3 години, кај граѓаните се вратени над 2 милијарди евра;
 • Од 2016 година до денес, просечната плата е зголемена од 360 на 615 евра;
 • Во време на ДПМНЕ минималната плата изнесуваше 9.000, а сега 20.175 денари;
 • Континуирано и неселективно, продолжуваат инвестициите на Владата во локалните самоуправи – обезбедени 32,5 милиони евра за финансирање на 66 проекти во 44 општини;
 • За исплата на субвенциите за тутун ќе бидат потрошени 26 милиони евра, исто колку и лани, без разлика што годинешната реколта “тежи“ речиси двапати помалку од ланската;
 • Струјата нема да поскапи;
 • Во Прилеп ќе се гради нова социјална зграда со 63 станови, во вредност од 2 милиони евра;
 • СДСМ и Коалицијата ќе победат и на претседателските и на парламентарните избори;
 • Членството во ЕУ значи повисоки плати и пензии за 70% од сегашните;
 • До 2030 година, Република Северна Македонија ќе биде членка на ЕУ.

Прочитајте повеќе

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Едни од најчестите индикатори на климатските промени се надминувањата на екстремните температурни вредности, а УХМР …