Преку 100 нови наслови во Градската библиотека во Прилеп

Преку 100 нови наслови во Градската библиотека во Прилеп

ЈОУ Градска библиотека „Борка Талески“ од Прилеп, набави околу 100 нови наслови од исто толку домашни и странски автори, во издание на „Матица македонска“, „Култура“, „Фениск“, „Бата Прес“, „Сакам книга“, од автори поединци, како и од донации од Универзитетската библиотека „Климент Охридски“.

„Секогаш внимаваме да бидат застапени сите жанрови. Најмногу набавуваме белетристика, зашто е најбарана меѓу читачката публика. Освен тоа редовно набавуваме стручна литература, научни списанија, енциклопедии, речници, монографии, дневен и периодичен печат и други изданија, со цел да се задоволат потребите на читателите“, истакнува директорот Петар Петрески.

Од планираните годишно по околу 700.000 денари за нова литература и издавачка дејност, досега се вложени повеќе од половина во набавка на преку 1.000 книги. Во Градската библиотека членуваат околу 5.000 љубители на пишаниот збор, од сите возрасти. Членарината изнесува 200 денари, а два пати годишно, на патрониот празник и за време на месецот на книгата, има попуст од 50 отсто.

Прочитајте повеќе

Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Обвинителство: Врховниот судија Георгиев бил фатен на дело со мито, Иџет Мемети е второосомничен

Јавен обвинител предложи притвор само за првоосомничениот кој е затекнат при извршување на кривичното дело, …