Претседавачот со ОБСЕ Османи во посета на Украина

Претседавачот со ОБСЕ Османи во посета на Украина

Претседавачот со ОБСЕ, министерот за надворешни работи на Северна Македонија Бујар Османи, денеска ќе ја посети Украина каде ќе се сретне со високи претставници. Ова е прва официјална посета на министерот Османи како претседавач со ОБСЕ. Средбите на министерот Османи ќе се фокусираат на хуманитарните и безбедносните предизвици со кои се соочува земјата поради тековната војна на Русија против Украина.

Дискусиите ќе ги опфатат и најитните потреби на народот, институциите и граѓанското општество на Украина, како и улогата на ОБСЕ во зајакнувањето на отпорноста на земјата и справувањето со бројните предизвици што се појавуваат. Министерот Османи ќе го посети и регионот на Киев за од прва рака да го набљудува влијанието на војната врз цивилите и цивилната инфраструктура и да се запознае со обемот на меѓународната помош потребна во областа.

Прочитајте повеќе

Наместо „Северна“ и „Македонија“, Сиљановска Давкова сега употребува „нашата држава“ и „нашата земја“

Наместо „Северна“ и „Македонија“, Сиљановска Давкова сега употребува „нашата држава“ и „нашата земја“

Четири пати во денешното соопштение од претседателскиот кабинет на Гордана Сиљановска Давкова по повод посетата …