Прилепскиот Завод и музеј дел од манифестацијата „Европски денови на културно наследство“

Прилепскиот Завод и музеј дел од манифестацијата „Европски денови на културно наследство“

Од денеска до четврток, 28 септември, Националната установа – Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп се вклучува во манифестацијата „Европски денови на културно наследство“. Оваа партиципативна манифестација ја препознава и ја нагласува улогата на локалната заедница во заштита на наследството, промовира инклузивноста и поттикнува креативност.

Во серијалот на 50.000 настани, на тема Недопирливото културно наследство – Живо наследство, што се случуваат во 48 земји во Европа, се вбројуваат и следниве настани организирани од Завод и Музеј – Прилеп во периодот од 22 до 28 септември 2023 година:

Петок, 22.09.2023

Слободен влез во постојаните поставки: Меморијален музеј 11ти Октомври – Рубинчо Белчески, кустос советник; Галерија на икони – Елизабета Иваноска, кустос; Роднокрајно музичко творештво – Лилјана Неделкоска – библиотекар; Археолошка поставка – Габриела Христовска, кустос; Етнолошка поставка – Паре Зареска, виш кустос; Музеј за тутун – Александар Цветкоски, кустос советник

Среда, 27.09.2023

Настан: Средба со Мимика Кинезија и Ишарет, трипартитна, интерактивна и едукативна работилница за заштита на движењата што се применуваат во нашата социјално-духовна традиција; подготовка, проекција, вежба

Место: Етнолошка поставка и Едукативен центар

Реализација: м-р Александар Цветкоски, кустос советник и м-р Паре Зареска, виш кустос

Четврток, 28.09.2023

Настан: Култ, жртвеник и неолитска куќа интерактивна и едукативна работилница

Место: Постојана археолошка поставка и Едукативен центар

Реализација: м-р Оливера Јандреска, виш кустос

Вторник, 25.09.2023 и четврток 27.09.2023

Настан: Религиозното поведение на Марковите потомци, интерактивно-едукативна тура низ варошките цркви

Место: Варош, Црква Св. Никола

Реализација: виш кустос Мимоза Христоска

Прочитајте повеќе

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Едни од најчестите индикатори на климатските промени се надминувањата на екстремните температурни вредности, а УХМР …