Путин

Путин го потпиша контроверзниот закон со кој може да владее до 2030 година

ускиот претседател Владимир Путин денеска го потпиша контроверзниот закон со кој му се отвораат вратите за потенцијално останување на власт до 2036 година. Предлог законот кој неодамна беше одобрен двата паралемнтарни дома, ги усогласува законските измени со уставните.

Според досегашните руски закони на Путин му беше забрането да бара и трет последователен шестгодишен претседателски мандат, но со измените сега се ресетира временското ограничување и се отвара можност ако сака, да се кандидира и на наредните избори со што може на власт да остане до 2030 година.

Уставните измени иницирани во јануари 2020 година од 68-годишниот Путин кој ја води земјата како премиер или претседател од крајот на 1999 година, беа одобрени во март 2020 година од Државната дума. Една клаузула во амандманите го ресетираше ограничувањето на манндатот на Путин на нула. Со тоа му е дозволено да побара реизбор кога неговиот тековен мандат ќе истече во 2024 година, и доколку тој сака повторно во 2030 година.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси и неговите придружници, вклучително и министерот за надворешни работи Хосеин Амир …