Путин ја потпиша пролетната регрутација, воен рок за 150.000 луѓе

Путин ја потпиша пролетната регрутација, воен рок за 150.000 луѓе

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша декретот за воспоставување рутинска пролетна кампања за регрутирање, повикувајќи 150.000 граѓани на легална воена служба, се вели во документ објавен на веб-страницата на Кремљ.

Сите мажи во Русија се обврзани да завршат една година воена служба, или еквивалентна обука за време на високото образование од 18-годишна возраст.

Во јули, Долниот дом на рускиот парламент гласаше за зголемување на максималната старосна граница за воена служба од 27 на 30 години. Новиот закон стапува на сила на 1 јануари годинава.

Повиците за регрутација се прават двапати годишно.

Регрутираните не можат легално да бидат распоредени да се борат надвор од Русија и беа изземени од ограничената мобилизација во 2022 година која собра најмалку 300.000 луѓе со претходна воена обука да се борат во Украина – иако некои регрутирани по грешка беа испратени на фронтот.

Во септември, Путин потпиша наредба со која повика 130.000 мажи за есенската кампања, а минатата пролет Русија планираше да регрутира 147.000 мажи.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Кети Стевананџија: Реконструирано „крушевското џаде“, Владата на СДСМ прави за Прилеп повеќе отолку градоначалникот Јовчески

Кети Стевананџија: Реконструирано „крушевското џаде“, Владата на СДСМ прави за Прилеп повеќе отолку градоначалникот Јовчески

Прес-конференција на Кети Стевананџија, член на Извршниот одбор на СДСМ – Прилеп Почитувани, Владата предводена …