Британската премиерка Тереза Меј и лидерите на Европската унија се согласија да го продолжат рокот за Брегзитот до 31 октомври. По вонредниот самит на Европската унија, претседателот на Европскиот совет Доналд Туск изјави дека станува збор за „флексибилно проширување“, односно „дополнителни шест месеци за Британија да најде најдобро можно решение“. Лидерите на ЕУ планираат да се сретнат во јуни за да ја преразгледаат ситуацијата.