настава

Секој наставник ќе мора да помине обуки во траење од 60 часа

Ова е единствениот начин да се зајакнуваат професионалните компетенции на наставниците како клучна алка во воспитно–образовниот процес од кој најмногу зависи квалитетот на генерациите кои се создаваат, информираат од МОН

Секој наставник треба во период од три години да помине обуки во траење од 60 часа, од кои 40 часа треба да се обуки од акредитирани програми, а досега, обучени се повеќе од 14 илјади наставници и 800 стручни соработници. Од Министерството за образование и наука информираат дека нова серија обучувања започнале во јуни и дека ќе траат до крајот на август, а на обуките е планирано е да учествуваат 17.200 наставници и 1.100 стручни соработници.

„Интензивно се работи на подигнување на мотивацијата на наставниците преку обезбедување на повисоки плати, подобри услови за работа и континуирана обука и можност за професионален развој. За учебната 2022/2023 година, Бирото за развој на образованието со поддршка од МОН и Светска банка, акредитираше 18 програми за обука на наставници и 4 програми за обука на стручни соработници. Каталогот со акредитираните програми беше јавно објавен на веб-страниците на МОН и БРО и од него наставниците можеа да изберат обука согласно нивниот план за професионален развој“, информираат од министерството.

Оттаму велат дека секој наставник за сите неразјеснети прашања и предизвици во наставата при имплементација на стекнатите знаења од обуката, може да се обрати до обучувачите, да поставува прашања и да разменува искуства со колегите преку платформи што ги обезбедуваат обучувачите.

„Ова е единствениот начин да се зајакнуваат професионалните компетенции на наставниците како клучна алка во воспитно–образовниот процес од кој најмногу зависи квалитетот на генерациите кои се создаваат“, наведено е во соопштението на МОН.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Бочварски: Инвестираме 20 милиони евра за изградба на патниот правец Извор – Гарски Мост, ги поврзуваме Дебар и Кичево

Претседателот на Владата, Талат Џафери, министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, заменик министерот за …