Денот на независноста - 8 Септември во Градскиот парк

Со богата програма за граѓаните празнично одбележан Денот на независноста – 8 Септември во Градскиот парк

Под слоганот „Гласник на слободата“, во организација на Владата на Република Северна Македонија, денеска на повеќе локации во државава се чествува големиот државен празник Денот на независноста – 8 Септември.

На манифестацијата којашто се одржа во Градскиот парк во Скопје, присуствуваше претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, заедно со министерката за одбрана, Славјанка Петровска и министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

На локацијата „Школка“ во Градскиот парк се одржа културно-уметничка програма, во рамки на која учествуваше Воениот оркестар на Армијата на Северна Македонија, како и културно-уметнички друштва.

Во состав на програмата настапија и членовите на „Златно славејче“, а беше изведена и програма за деца со учество на Театарот за деца и младинци кои ја одиграа претставата „Гига Мега бајка“.

Во пријатна празнична атмосфера, на истата локација, на просторот во близина на локацијата „Школка“ се одржаа тактичко показни вежби на единиците на Армијата на Република Северна Македонија и на Министерството за внатрешни работи.

Пред граѓаните се демонстрираа борбени вештини на припадниците на Армијата, како и презентација на специјалната опрема и возила на единиците на Министерството за внатрешни работи и Армијата, со што граѓаните имаа можност одблиску да се запознаат со работата на единиците на МВР и на Армијата. Најмладите имаа можност да се дружат и со припадниците на полициските служби и Армијата и да се запознаат со реализирањето на нивните задачи.

Во рамките на одбележувањето на Денот на независноста, посетителите имаа можност да бидат дел од серија спортски интерактивни активности организирани во соработка со Агенцијата за млади и спорт.

Денот на независноста – 8 Септември го прославуваме заедно со нашите граѓани, каде на терен го промовираме духот на сплотеноста со сите генерации.

Нека ни е честит 8 Септември – Денот на независноста!

Прочитајте повеќе

Владините лопати се фрлаат и на 40 степени

Владините лопати се фрлаат и на 40 степени

Топлото време и екстремно високите температури не беа пречка премиерот и повеќе владини и локлани …