Советникот во Стејт департментот Дерек Шоле во Скопје

Советникот во Стејт департментот Дерек Шоле во Скопје

Советникот на американскиот Стејт департмент Дерек Шоле денеска ќе ја започне посетата на Западен Балкан со разговори во Скопје, при што ќе престојува и во Приштина и Белград, со цел да ја нагласи постојаната посветеност на САД за мир, стабилност и просперитет во регионот. Шоле денеска ќе разговара за повеќе прашања со претставници на владата на Северна Македонија, вклучително енергетиката, економијата и борбата против корупцијата, соопшти Стејт департментот.

Агелер: Справувањето со корупцијата останува приоритет за Вашингтон

Американскиот функционер потоа ќе замине во Приштина, каде што ќе разговара со претставници на косовската влада, политички лидери и претставници на граѓанското општество за напорите на САД да помогнат во подобрувањето на евроатлантската интеграција на Косово, како и за дијалогот, под раководство на ЕУ, за постигнување сеопфатен договор за нормализација на односите меѓу Косово и Србија.

Шоле ја откажал посетата на Босна и Херцеговина, причините не се познати

Утре Шоле ќе престојува во Белград. Шоле требаше да ја посети Македонија во декември, но таа посета беше откажана бидејќи, како што беше соопштено, американскиот дипломат бил заразен со коронавирусот.

Прочитајте повеќе

ДИК: До 13 часот на гласање излегле 1.150 гласачи

ДИК: До 13 часот на гласање излегле 1.150 гласачи

Во споредба со гласањето на 8 мај, до 13 часот, на ова прегласување се забележува …