Специјалниот пратеник на Канада за ЕУ и Европа Стефан Дион во Скопје

Специјалниот пратеник на Канада за ЕУ и Европа Стефан Дион во Скопје

Специјалниот пратеник на Канада за Европска Унија и Европа Стефан Дион од денеска до 8 февруари ќе престојува во официјална посета на Северна Македонија. Фокусот на посетата, како што информираат од Конзулатот на Канада во Скопје, е реафирмирање и продлабочување на билатералната соработка и односите меѓу Канада и Северна Македонија. Во рамки на посетата специјалниот пратеник Дион ќе се сретне со претседателот Стево Пендаровски, премиерот Димитар Ковачевски и министри од Владата, како и со претставници на граѓански, културни и бизнис заедници во Северна Македонија.

Стефан Дион е поранешен министер за надворешни работи на Канада, потоа бил назначен за специјален пратеник на премиерот во Европска Унија и Европа, амбасадор на Канада во Германија, како и актуелен амбасадор на Канада во Франција и Монако. Специјалниот пратеник Дион го застапува канадското лидерство во светот за клучните глобални интереси, вклучително и промоција на универзалните човекови права, демократија, напори за мир и стабилност, одржлива трговија, глобалниот климатски предизвик и посветеноста на Канада на различноста, наведуваат од канадскиот Конзулат во Скопје.

Прочитајте повеќе

Конститутивната седница на Собранието ќе се закаже на 28 мај

Конститутивната седница на Собранието ќе се закаже на 28 мај

Дневниот ред на конститутивната седница, според Деловникот, ќе има три точки односно избор на Верификациона …