Пендаровски со претставници на Македонската Медицинска Студентска Асоцијација – ММСА

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на Македонската Медицинска Студентска Асоцијација – ММСА

Претседателот Стево Пендаровски денеска оствари средба со претставници на Македонската Медицинска Студентска Асоцијација – ММСА, на која информираа за 71-то Генерално собрание на Интернационалната Федерација на Медицински Студентски Асоцијации – ИФМСА, коешто ќе се одржи од 01 до 07 март 2022 година во Охрид.

Претставниците на ММСА, заблагодарувајќи се за поддршката од претседателот Пендаровски, информираа за важноста и значењето за одржување на овој настан и го запознаа Претседателот со целите и идеите, како и со досегашните достигнувања на нивната организација.

Претседателот Пендаровски посака успешна организација и реализација на најголемиот медицински студентски настан кој ќе се одржи во нашата држава и порача дека вакви настани на кои се дискутира за глобалните здравствени приоритети се повеќе од потребни и корисни за подготовка, како и за директна вклученост на студентите во креирањето и спроведувањето на светските здравствени политики.

На средбата од страна на Македонската Медицинска Студентска Асоцијација – ММСА присуствуваа д-р Онур Дика, претседател на Организациониот комитет и д-р Мишел Наиденов, потпретседател на Организациониот комитет.

Со поддршка на претседателот Пендаровски, организацијата ММСА ја доби кандидатурата да биде домаќин на Генералното собрание на ИФМСА, кое ќе се одржи под мотото: Преживеј.Напредувај.Трансформирај. Градење подобри услови за ранливи жени и адолесценти.

ММСА е најстарата студентска организација на медицинскиот факултет составена од студенти и млади лекари која 75 години успешно спроведува многубројни проекти. Членка е на Интернационалната Федерација на Медицински Студентски Асоцијации – ИФМСА, којашто претставува ќерка организација на Светската Здравствена Организација и која oдржува генерални собранија во март и август секоја година со присуство на околу 1.000 студенти од над 130 земји од светот.

Прочитајте повеќе

Фондацијата Метаморфозис со конкурс за годишна награда „Илија Жупаноски“ за справување со дезинформации

Ќе бидат доделени две годишни награди во две категории: Најдобар новинарски труд, односно стручен труд …