Столтенберг во писмо до премиерот Спасовски: Протоколот стапи во сила, Северна Македонија е 30-та земја членка на НАТО
Press Conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Столтенберг во писмо до премиерот Спасовски: Протоколот стапи во сила, Северна Македонија е 30-та земја членка на НАТО

Во писмото што до претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски пристигна денеска, генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг пишува дека земјите членки на Северно-Атлантскиот договор ја известиле Владата на Соединетите Американски Држави дека тие го прифатиле и ратификувале Протоколот за пристапување на Северна Македонија во НАТО, потпишан на 6 февруари 2019 година во Брисел, и дека следствено на тоа, Протоколот стапил во сила.

„Во име на сите земји членки, чест ми е да Ве известам и да Ви ја упатам поканата да се придружите на Северно-Атлантскиот договор“, пишува во писмото генералниот секретар Столтенберг.

Согласно Членот 10 од Северно-Атлантскиот договор, Република Северна Македонија станува полноправна членка на НАТО со денот на депонирањето на пристапниот инструмент во Владата на Соединетите Американски Држави.

„Дозволете ми да ја искористам оваа прилика и да го изразам моето задоволство, како и задоволството на сите земји членки на НАТО, во однос на претстојното пристапување на Северна Македонија во Алијансата“, пишува генералниот секретар Јен Столтенберг во писмото кое денеска е упатено до Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски.

Столтенберг во писмо до премиерот Спасовски: Протоколот стапи во сила, Северна Македонија е 30-та земја членка на НАТО

Прочитајте повеќе

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Новата власт, која најавува видливи резултати, економијата и животниот стандард на граѓаните ги стави меѓу …