Судот во Хаг осуди бивш командант на ОВК на 26 години затвор за злосторства врз Албанци

Судот во Хаг осуди бивш командант на ОВК на 26 години затвор за злосторства врз Албанци

Судот за злосторства на борците на ОВК во Хаг денеска го осуди поранешниот офицер на ОВК Салих Мустафа на 26 години затвор за злосторства врз Албанците на Косово во 1999 година. Според пресудата, Мустафа (50) одговорен за тешки и сурови злосторства врз шестмина Албанци во притвор на ОВК во селото Злаш, недалеку од Приштина, во април 1999 година. Судот го прогласи Мустафа, тогашниот командант на единицата на БИА во рамките на ОВК, за виновен по три точки од обвинението – за самоволно лишување од слобода, тортура и убиство на затвореници во Злаш.

Поранешните припадници на ОВК се изјаснија за невини по новите обвиненија за воени злосторства

Според пресудата, Мустафа и припадниците на ОВК, кои му се потчинети, извршиле злосторства врз албански цивили кои неоправдано ги сметале за „шпиони“, „соработници“ на српските власти или политички противници. Петмина затвореници беа ослободени во средината на април 1999 година, а еден притвореник почина како резултат на тепање и тортура. Во својата пресуда, советот за сослушување истакна дека сведоците и жртвите сведочеле за време на судењето „во атмосфера на заплашување и малтретирање што сè уште владее во Косово“. Пресудата на Мустафа е првата што судот, чие официјално име е Специјализиран совет на Косово, му ја изрече на припадник на ОВК обвинет за воени злосторства. Под меѓународен притисок, судот беше формиран во 2015 година од страна на Собранието на Косово, а во 2017 година почна да функционира во неговото седиште во Хаг.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Атина и Софија бараат почитување на договорите

Атина и Софија бараат почитување на договорите

Преспанскиот договор е многу повеќе од името – и Скопје и Атина ќе треба да …