Талевски: Започнаа градежните активности за изградба на автопатот Прилеп - Битола

Талевски: Започнаа градежните активности за изградба на автопатот Прилеп – Битола

Прес-конференција на Миле Талевски, пратеник на СДСМ

Почитувани граѓани,

После 30 години чекање и одлагање, денеска започнаа првите градежни активности за изградба на автопатот Прилеп – Битола, дел од најголемиот инфраструктурен проект за Коридорите 8 и 10д.

Автопатот Прилеп – Битола, во должина од 39 километри не е само стратешки и капитален проект туку желба и потреба од огромно економско значење за граѓаните и компаниите.

Изградбата на оваа автопатска делница директно ќе влијае на локалната економија и отворање нови и добро платени работни места.

Подобрувањето на транспортот го олеснува движењето на граѓаните и трговската размена, ја зголемува безбедноста на сообраќајот, вредноста на земјиштето а крајно позитивно ќе влијае и на дополнителен развој на туризмот во овој регион.

Полесно патување значи повеќе шанси за бизнисот во регионот, со што ќе се зголемат и регионалните можности за нови вработувања.

Рокот за изградба на автопатот Прилеп-Битола е 57 месеци и очекуваме со новиот начин на брза, ефикасна и квалитетна градба да биде завршен според предвиденото.

Со изградбата на Коридорите 8 и 10Д се зајакнуваат транспортните врски со целиот регион, нашата држава се поврзува на исток и запад, станува вистинска крстосница на Балканот.

СДСМ гради 110 километри нова, модерна, квалитетна и безбедна патна мрежа, од исклучително економско и геополитичко значење.

Овој капитален проект вреден 1.3 милијарди евра, очекуван повеќе од 30 години, отвора околу 8.000 нови работни места и значи голем поттик за развој на економијата.

Инвестициите во патната инфраструктура се влог во иднината, унапредување и олеснување на животот на граѓаните, поефикасна работа на компаниите.

Прочитајте повеќе

Експлозија во Цетиње, двајца загинати, тројца повредени

Експлозија во Цетиње, двајца загинати, тројца повредени

Во Цетиње денеска била активирана експлозивна направа при што загинале две лица, а три биле …