Тренчевска Европска иднина е иднината на нашата држава

Тренчевска: Европска иднина е иднината на нашата држава

Коносителката на листата за пратеници во изборна единица 4, Јованка Тренчевска на граѓанскиот митинг во Општина Гевгелија зборуваше за детската заштита и опфатот на децата во градинките

„Во 2016 година затекнавме детска заштита со опфат на деца во градинките од само 25%, куп лажни ветувања и сон за брза изградба на 100 градинки од нашиот бегалец во Будимпешта. Од 2017 година до денес , владата предводена од Социјал-демократскиот сојуз отвори 84 нови градинки и опфатот на деца го зголеми на 48%! Вие сте сведоци сте нашето вложување во доградбата на детската градинка „Сончогледи“ во Општина Гевгелија со капацитет од 135 деца, но и на една од најубавите сензорни соби во нашата држава токму во оваа градинка, за обезбедување инклузивност и грижа за секое наше дете. Вложивме и во објектот „Развигорче“ во село Прдејци и овозможивме предучилишно образование за 20 деца. Тоа е нашата посветеност“ изјави Тренчевска.

Таа посочи дека СДСМ во наредниот мандат се обврзува опфатот на деца во градинките да го зголеми на 70%. И посочи дека чекор кон тоа ќе бидат 14 нови градинки кои ќе бидат отворени во 2024 година.

„Нема откажување од иднината, продолжуваме заедно и непоколебливо до членство во Европската Унија во 2030 година!“ истакна Тренчевска на крај од нејзиното обраќање.

Прочитајте повеќе

Со просек над 3,00 учениците во дуални паралелки ќе добиваат месечна стипендија од 3.500 денари

Со просек над 3,00 учениците во дуални паралелки ќе добиваат месечна стипендија од 3.500 денари

Уписите во средно образование, согласно конкурсот што го објави Министерството за образование и наука (МОН) …